You are here

Aphanomyces

Aphanomyces cochlioides

Aphanomyces cochlioides on kosteassa viihtyvä sieni, joka voi tarttua juurikkaantaimiin yhtä hyvin sirkkalehtiasteella kuin myöhemmin kasvukaudella. Riski on suurin yli 15 ºC:n lämpötilassa. Sienen leviämisen edellytyksenä on vesi, koska tartunta tapahtuu uivien parveiluitiöiden välityksellä. Yhdestä saastuneesta taimesta voi syntyä 50 000 uutta itiötä, jotka sitten voivat uida edelleen ja saastuttaa uusia taimia. Taimet mustuvat juuresta joskus sirkkalehtiin asti ja kaatuvat helposti kumoon.

Aphanomyces voi aiheuttaa taimipoltetta pienellä taimella.

Kun Aphanomyces vioittaa isoja juurikkaita, mätäneminen ilmenee joko juuren kärjessä tai onteloina juuren sisällä. Viljelijän ei ole aina helppo havaita myöhään syntyneitä vaurioita, koska naatti ja juuren niska ovat useimmiten terveitä. Lievä merkki taudista saattaa olla se, että tehtaalle kuljetettavien juurikkaiden multapitoisuus on lisääntynyt. Suuret sademäärät saattavat erittäin merkittävästi lisätä Aphanomyces-tartuntaa. Syngentalla on lajikkeita, joiden Aphanomyces-resistenssi on hyvä.

Vaikutus varastointiin

Monet kokeet ovat osoittaneet, että Aphanomyces-tartunnan saaneen juurikassadon sokeripitoisuus on matalampi kuin terveen sadon. Vioittuneissa juurikkaissa on sokerin hajoaminen lisääntynyt varastoinnin aikana, koska nämä juurikkaat hengittävät kiivaammin. Terveiden juurikkaiden sisältämästä sokerista häviää korkeintaan 15 % 100 päivää kestävän varastoinnin aikana. Voimakkaasti vioittuneissa juurikkaissa sokerihävikki voi olla jopa 43 % eli 2,8-kertainen. Tämä osoittaa, miten tärkeää on viljellä kestäviä lajikkeita, jotka tuottavat suuren kokonaissadon ja aiheuttavat mahdollisimman pienet varastointitappiot.

Aphanomyces cochlioides:n
 aiheuttama taimipolte
Aphanomyces cochlioides on
 vioittanut isoa juurikasta.

Ennalta ehkäisy


  • Huolehdi peltojen ojituksesta. Kosteutta suosivat sienet eivät viihdy hyvin ojitetussa maassa.
  • Korkea pH-arvo ja runsaasti vapaita calsium-ioneja >250 mg/100 g vähentävät Aphanomyces-tartunnan vaaraa.
  • Käytä sieniä vastaan peitattua siementä. Se suojaa kohtuullisen hyvin taimistumisen aikana ja lähiviikkoina sen jälkeen.
  • Aikainen kylvö vähentää taimipolteongelmaa.
  • Noudata vähintään 4 vuoden viljelykiertoa, koska sienet elävät maassa kasvien jätteissä. Mikäli mahdollista sisällytä kaura viljelykiertoon.
  • Vältä sadetusta, jos tartuntavaara on olemassa.
  • Valitse lajikkeet, joilla on hyvä vastustuskyky.