You are here

Tuholaiset Öljykasvit, kaalit

Öljykasvit, kaalit - Kirpat (jordloppor)

kirppa rypsi vioitus

kirppa rypsi taimi

Kirpat ovat keväisin nälkäisiä ja iskevät öljykasvien taimiin. Taimi voi kuolla kirppojen syömisen ja syömäreikien aiheuttaman kuivumisen seurauksena. Pahimmassa tapauksessa kirpat syövät taimet jo maan alla ennen kuin ne ehtivät pintaan. Peittaus on ainoa tapa torjua kirppoja ennen kasvien taimettumista.

Kirppojen torjunta ruiskuttamalla on ’ilmatorjuntaa’, sillä ruiskutteen pitää osua niihin. Kasvien pintaan osuu niin vähän ainetta että sillä ei juuri ole karkotusvaikutusta ja maahan osuva aine ei vaikuta.

kirppa rypsi piennar

Kirpat ja monet muut öljykasvien tuholaiset talvehtivat pientareilla ym. alueilla, joissa on niille sopivia ravintokasveja ja talvehtimispaikkoja.

Oljykasvit, kaalit - Luteet (bärfisar)

lude rypsi kaali vioitus

lude rypsi kaali

Luteet imevät kasveja. Imennän vuoksi vioittunut kasvupiste on epämuodostunut ja se haittaa kasvin jatkokehitystä.

Öljykasvit, kaalit - Rapsikuoriainen (rapsbagge)

rapsikuoriainen rypsi rapsi nuppu

rapsikuoriainen rypsi rapsi lidut vioitus

Rapsikuoriaiset vioittavat öljykasveja syömällä kukkapohjan, josta ei kehity kukkaa eikä siten palkoaan. Vioitus näkyy myöhemmin rypsin ja rapsin varressa olevissa tyhjistä varsista, joihin palkoa ei ole tullut. Öljykasvit korvaavat menettämäänsä kukintoa kasvattamalla uusia kukkia, mikä pidentää kasvuaikaa sekä aiheuttaa epätasaisen kehittymisen ja tuleentumisen.

rapsikuoriainen rypsi rapsi kukka

Rapsikuoriainen rypsi rapsi

Rapsikuoriaisia ja niiden toukkia voi olla kasvustoissa runsaasti vielä kukinnan aikaan. Silloin niiden torjunta ei ole enää mahdollista.

Öljykasvit, kaalit - Kaalikoi, kaaliperhonen (kålmal, kålfjäril)

kaalikoi aikuine

kaalikoi toukka

kaalikoi kaali vioitus

Kaalikoi ei talvehdi Pohjoismaissa, vaan se tulee tänne kaukokulkeutumalla sopivien ilmavirtausten mukana eteläkaakon suunnasta. Koiperhonen munii ristikukkaisiin kasveihin ja sen vihreä toukka aiheuttaa tuhoa syömällä lehtiä. Kasvi menettää yhteyttävää pinta-alaa ja sadon laatu kärsii.

kaaliperhonen toukka

Kaaliperhosen toukka

Öljykasvit, kaalit - Rapsikärsäkäs ja litusääski (rapsvivel, skidgallmygga)

rapsikarsakas

Rapsikärsäkäs toukka

rapsikarsakas litu

litusaaski toukka

Rapsikärsäkäs on kovakuoriainen, joka puree lituun reiän, johon se munii. Toukka kehittyy lidun sisällä ja syö itsensä ulos toisen suuremman reiän kautta. Litusääski munii lituihin rapsikärsäkkään tekemän reiän kautta ja yhdessä palossa toukkia on paljon. Suomessa molemmat aiheuttavat vielä vähän ongelmia, mutta Virossa ja Ruotsissa niitä esiintyy syysrapsilla.