You are here

Moddus Evo herneelle ja härkäpavulle

Kasvinsuojelu
09.03.2021

Moddus Evo on hyväksytty poikkeusluvalla herneelle ja härkäpavulle kasvunsäätöön ja lakoutumisen estoon. Poikkeuslupa on voimassa aikavälillä 1.5.–28.8.2021, jolloin sen käyttö ko. tarkoitukseen on sallittua.

Moddus Evo lyhentää herneen ja härkäpavun vartta, minkä ansiosta kasvusto tukevoituu ja pysyy paremmin pystyssä. Maasta irti oleva kasvusto pysyy kuivana ja sen puinti käy hyvin.

Pohjoismaissa Modduksesta on kokemuksia palkokasveilla vielä hyvin rajallisesti. Herneellä se on ollut muutamassa ruutukokeessa. Modduksella on minor-use -hyväksyntä puna-apille, jonka vartta se lyhentää ja tukevoittaa. Härkäpapu ja herne on hyväksytty mm. Ranskassa, johon suomalainen hätälupa perustuu. Sikäläistä rekisteröintiä varten tehdyt jäämätutkimukset rajaavat käyttömäärän 0,5 l:aan valmistetta/ha.

Käyttö herneellä

Ruiskutus tehdään ennen herneen kukintaa (BBCH34-49), kun varren pituus on 20-30 cm. Käyttömäärä Moddus Evo 0,5 l/ha, minkä voi myös jakaa kahteen osaan. Samaan aikaan voi herneelle ruiskuttaa tankkiseoksessa mangaani-, kupari- ja booripitoista lehtiravinnetta.

Käyttö härkäpavulla

Härkäpavulla lakoontumista ehkäistään ensi sijassa välttämällä sen viljelyä liian multavilla mailla sekä kylvämällä tarpeeksi harvaan.

Ruiskutus tehdään härkäpavun kukinnan aikaan (BBCH60-75), kunnes 50% paloista on saavuttanut täyden kokonsa. Käyttömäärä Moddus Evo 0,5 l/ha, minkä voi myös jakaa kahteen osaan.

Vesimäärä 100–300 l/ha. Niin kuin kasvunsääteiden kanssa yleensä, tulee käsiteltävän kasvuston olla terve ja hyvässä kasvussa. Kaupallista hunajantuotantoa ei suositella käsiteltävien härkäpapulohkojen läheisyydessä, koska mahdollisista jäämistä hunajassa ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Moddus evo
Kuvateksti: Maasta kohollaan oleva herne on helppo puida.

Moddus evo

Kuvateksti: Herne- ja härkäpapukasvuston luhistumisen voivat aiheuttaa myös lehtiin ja varsiin iskevät taudit. Amistar 0,6 l/ha kukinnan aikaan torjuu niiden tauteja.

Arto Markkula / Syngenta Nordics A/S

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.