Torju perunan lehtipolte alusta pitäen | Syngenta

You are here

Share page with AddThis

Torju perunan lehtipolte alusta pitäen

Kasvinsuojelu
30.06.2015

Lehtipolte voi aiheuttaa perunalle yhtä suuret satotappiot kuin rutto. Mikäli pellossa on kerran ollut voimakas lehtipoltesaastunta, on sen torjuntaan varauduttava aina.

Lehtipolte leviää kasvustossa salakavalasti alhaalta ylöspäin, minkä vuoksi se on vaikea havaita ajoissa.
Suomessa tämän kesän ensimmäinen voimakas lehtipoltesaastunta on jo nähty varhaisperunassa.
Lehtipoltteen torjunta tulee aloittaa ajoissa, jotta suoja saadaan myös kasvuston alimpiin lehtiin, joihin lehtipolte iskee aina ensimmäisenä. Viimeiset kaksi vuotta ovat opettaneet, että ensimmäinen lehtipoltetorjunta tulisi tehdä viimeistään neljännellä viikolla perunan taimettumisesta.

 

 

Revus® Top ja Amistar® torjuvat lehtipoltteen


Amistar tehoaa jonkin verran myös perunaruttoon, mutta strobiluriini-tehoaineryhmään littyvän resistenssi-riskin vuoksi se tulee aina ruiskuttaa tankkiseoksena esim. Revuksen tai Shirlanin kanssa.
Lehtipoltteen torjunta aloitetaan aina Revus Top-valmisteella, koska se antaa hyvän suojan ruttoa ja lehtipoltetta vastaan perunan alalehtiin niiden molemmille puolille. Amistaria käytetään keskimmäisissä ruiskutuksissa. Jotta Amistarin viherryttämisvaikutus ei olisi liian suuri, olisi viimeisestä Amistar-käsittelystä oltava vähintään neljä viikkoa nostoon.
Hyvä ruiskutusohjelma lehtipoltetta ja perunaruttoa vastaan:

  1. Revus Top 
  2. Revus + Amistar 
  3. Shirlan + Amistar
  4. Revus Top
  5. Shirlan

Kaikki valmisteet voi ruiskuttaa tankkiseoksena mm. Solatrel®in kanssa.

Arto Markkula
Syngenta Nordics A/S