You are here

Potato_tab2

Laajatehoinen peittausaine perunalle

  • Nestemäinen perunan peittausaine, joka sisältää punaista väriainetta
  • Laajatehoinen: torjuu perunaseitin sekä perunan siemenlevintäisen harmaahilseen, perunaruven ja kuorirokon
  • Lisää siemenperuna-kokoisten mukuloiden osuutta sadossa

Maxim 100 FS torjuu perunan siemenen mukana leviäviä tauteja. Se on laajatehoinen ja kosketusvaikutteinen. Se tehoaa siemenlevintäiseen perunaseittiin, harmaahilseeseen, perunarupeen ja kuorirokkoon. Lisäksi se ehkäisee varastoinnin aikaisia tartuntoja, mikäli käsittely tehdään jo syksyllä.

Käyttö

Siemenperunan käsittely Maxim 100 FS:lla suojaa sitä itämisen ja taimettumisen aikana ja edistää terveen ja elinvoimaisen perunakasvuston ja sitä kautta korkean sadon saamista. Siemenperuna käsitellään joko varastosta ulos otettaessa tai istutettaessa. Aineen tasainen levittyminen perunoihin optimoi tuloksen. Käyttömäärä on 200-250 ml/1000 kg siementä. Aine kannattaa sekoittaa veteen, jota aineen levittyminen mukuloiden pintaan olisi mahdollisimman tasainen.

Käsittely rullapöydällä

Mukuloiden täytyy pyöriä suihkusuuttimien alla useita kertoja, jotta aine leviää tasaisesti niiden pinnalle. Käsitteleminen rullapöydällä voidaan tehdä ennen varastointia tai valmisteltaessa siementä istutettavaksi. Mikään peittausaine ei estä bakteerien kasvua. Sen vuoksi siemenperunan täytyy kuivua nopeasti käsittelyn jälkeen, jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan.

Upotuspeittaus

Upotuspeittauksessa on tärkeintä, että bakteereiden aiheuttamien ongelmien ehkäisemiseksi käsitelty siemen kuivuu nopeasti.

Käsittely istutuskoneessa

Parhaan peiton saavuttamiseksi aine suositellaan ruiskutettavaksi siemenmukuloihin istutuskoneeseen asennetuista toisiaan vasten sijaitsevista suuttimista (2 kpl/penkki), kun mukulat putoavat maahan. Arvioidaan että istutuskonepeittauksessa vain 20–25 % aineesta päätyy perunoihin. Loppuosa imeytyy maahan.

Vaikutus

Maxim 100 FS -valmisteen vaikuttava aine on fludioksoniili. Se on kesketusvaikutteinen aine, joka estää sienien soluseinien muodostumista ja vaikuttaa sienen nestetasapainoon. Seurauksena on sienisolujen kasvun estyminen. Fludioksoniili on kehitetty luonnosta peräisin olevien mikro-organismien tuottamasta pyrrolinitriini-aineesta joka estää sienten kasvua.

Maxim 100 FS -valmisteen edut

Maxim 100 FS suojaa siemenperunan siemenlevintäisiä tauteja vastaan. Siemenlevintäiset taudit haittaavat perunan itämistä ja taimettumista, alentavat satoa ja haittaavat merkittävästi sadon laatua. Kun käsittelet siemenen Maxim 100 FS -valmisteella, estät tautien leviämisen uuteen satoon ja osittain suojaat sen varastoinnin ajaksi ja edistät terveen ja elinvoimaisen perunasadon saamista. Kokeet ovat osoittaneet, että laajatehoinen Maxim 100 FS ei vaikuta perunan kehitykseen haitallisesti silloinkaan, kun tauteja ei esiinny. Laaja tehoalue takaa myös sen että mikään taudinaiheuttaja ei saa kilpailuetua toisia sienitauteja vastaan siinä missä kapeatehoinen peittausaine jättää tilaa taudeille joihin se ei tehoa. Tämän ilmiön syynä on sienien välinen kilpailu elintilasta. Maxim 100 FS ei myöskään vaikuta perunoiden tuoksuun tai makuun.

Maxim 100 FS suojaa siemenmukulat tauteja vastaan. Tautien vaivaama peruna taimettuu huonosti

 Maxim 100 FS suojaa siemenmukulat tauteja vastaan. Tautien vaivaama peruna taimettuu huonosti

Maxim 100 FS torjuu perunaseitin (Rhizoctonia solani)

Maxim 100 FS torjuu perunaseitin (Rhizoctonia solani)

Ruutukoe, BJ-Agro, Tanska 2019, lajike Belana ruokaperunaksi. Havainnot tehtiin kun peruna oli n. 10 cm taimella. Maxim 100 FS -käyttömäärä 0,625 l/ ha, käsittely varastossa ennen istutusta, istutusmäärä 4-4,5 t/ha. Seittiä ei havaittu missään käsitellyissä koejäsenissä. Kaikissa käsittelemättömissä tautia sen sijaan oli.

10,9% korkeampi sato Maxim 100 FS:llä

10,9% korkeampi sato Maxim 100 FS:llä

Demokoe, Flemming Gaarn Svendsen, Pohjois-Jyllanti, Tanska 2019, lajike Avarna siemenperunaksi. Sato määritettiin nostamalla 4 riviä (8 riviä/kerranne). 3 kerrannetta. Molemmilla valmisteilla täysi käyttömäärä. Käsittely istutuksen yhteydessä.