Melius banner

Melius

Valtava jyväkoko ja huippusato

Melius on Syngentan jalostama huippusatoisa kaksitahoinen rehuohralajike. Meliuksen jyvä on erittäin suuri, jolloin se myös sisältää paljon tärkkelystä, mikä merkitsee suurta energiapitoisuutta. Meliuksen korsi on vahva, jonka vuoksi se on mainio rehuohra varsinkin sikatiloille, koska se kestää hyvin reilumpaakin typpilannoitusta.

  • Huippusatoisa kaksitahoinen rehuohra
  • Sopii viljeltäväksi I- ja II-viljelyalueilla ja III-viljelyalueen länsiosassa
  • Kasvuaika 94 päivää, mm. Propinoa ja Tippleä aikaisempi
  • Erittäin suuri jyväkoko, tjp jopa 53,6 virallisissa lajikekokeissa
  • Erinomainen korrenlujuus

Sato ja laatu

Melius on erittäin satoisa rehuohra. Se on ylivoimainen satoisuudellaan verrattaessa muihin kaksitahoisiin ohriin. Satopotentiaali on todella suuri ja oikeilla sekä oikea-aikaisilla viljelytoimenpiteillä siitä onkin mahdollista saada valtavia satoja. Meliuksen jyväkoko on erityisen suuri ja tuhannen jyvän paino onkin näin ollen valtava, virallisissa lajikekokeissa jopa 53,6 g.

Suuri jyvä sisältää paljon tärkkelystä, joten siitä saatava rehu on erittäin energiapitoista. Hehtolitrapaino on korkea ja valkuaissato erittäin hyvällä tasolla. Valkuaisprosentti on virallisissa lajikekokeissa annetulla typpilannoituksella ollut 10,8 %, joka osoittaa että typpilannoituksen suhteen olisi voitu käyttää vielä suurempaa lannoitusmäärää.

Melius

Viljelysuositus ja maalaji

Suositellaan viljeltäväksi I- ja II-viljelyvyöhykkeillä sekä III-vyöhykkeen länsiosassa. Melius sopii sekä savimaille että karkeille kivennäismaille. Erityisesti karkeilla kivennäismailla Melius on ollut satotasoltaan lajikekokeiden kärkeä ja savimailla yli 10 % parempi kuin mittarina toiminut NFC Tipple. Melius hyötyy maan hyvästä pH-tilasta, eikä sitä suositella happamuudesta kärsiville lohkoille.

Kasvuaika

Melius on melko myöhäinen kaksitahoinen rehuohra. Sen kasvuaika on noin 94 päivää ja lämpösummavaatimus 924 °C.

Korsi

Meliuksen korrenlujuus on erinomainen. Korsi on erittäin napakka ja lyhyt. Lakoprosentti on virallisten lajikekokeiden mukaan 9 %, joka on kaksitahoisten ohrien paras. Melius kestää siksi hyvin reilumpaakin typpilannoitusta. Kasvunsäädettä suositellaan kuitenkin käytettäväksi tasaamaan reheviä kasvustoja, sekä erityisesti jos lannoituksessa käytetään eläinlantaa.

Melius

Taudinkestävyys

Melius kestää härmää erittäin hyvin ja verkkolaikun kestävyys on keskitasoa parempi. Rengaslaikun sekä tyvi- ja lehtilaikun suhteen Melius on keskitasoa verrattuna muihin ohralajikkeisiin. Intensiivisessä viljelyssä ja kasvitaudeille otollisten olosuhteiden vallitessa Meliukselle suositellaan kasvitautien torjuntaa.

Propino

Vientikelpoinen mallasohratyypin lajike, vakaa

NFC Tipple

Vanha tuttu ja huippulaatuinen mallasohra

SY Galileoo

SY Galileoo

Uutuslajike SY Galileoo hybridisyysohran lajikekuvaus

SY Alibaba

SY Alibaba

Möhöjuuren kestävä hybridisyysrapsi

SY Florian logo

SY Florian

Voimakas kasvuinen ja talvenkestävä hybridisyysrapsi

Laureate

Laureate

Satokilpailun voittaja ohra