You are here

Kylänurmikan torjunta syysviljasta

Kasvinsuojelu
31.08.2018
Boxer

Syysitoiset rikkaheinät, kuten kylänurmikka ja luoho olisi hyvä torjua jo syksyllä. Runsaana esiintyessään ne kilpailevat tehokkaasti ravinteista talveen valmistautuvan syysviljan kanssa. Keväällä em. rikkakasvit ovat talven jälkeen niin suuria ja sitkeitä, että kevätkäsittelyillä niihin on vaikea saada kunnon tehoa.

Boxer tehoaa hyvin em. rikkaheiniin sekä eräisiin muihin syksyllä itäviin rikkakasveihin, kuten mataraan, pihatähtimöön (myös gramma-aineita kestävät kannat), peippiin, lemmikkiin sekä ristikukkaisiin rikkakasveihin.

Boxer on pääosin maavaikutteinen valmiste ja rikkakasvit joutuvat kosketuksiin sen kanssa pinnalle tullessaan. Lehti- ja juurivaikutus on sitä parempi mitä pienempiä rikkakasvit ovat. Boxerin voi ruiskuttaa vaikka heti kylvön jälkeen mutta viimeistään viljan kolmilehtiasteella. Vielä myöhemmin tehty ruiskutus ei vioita viljaa, mutta teho heinämäisiä rikkakasveja vastaan heikkenee voimakkaasti. Boxerin tehoainetta ei saa joutua viljan juurivyöhykkeeseen, joten kylvö vähintään 3 cm:n syvyyteen ja kylvösiemenen kunnollinen peitto hienojakoisella maalla (ei paakkuja) ehkäisevät riskiä ja samalla edistävät tehoa. Jyräys auttaa hyvän tehon saamisessa.

Perussuositus on ruiskuttaa Boxer käyttömäärällä 1,5-2 l/ha viljan 0-2-lehtivaiheessa, eli kun ajourat tulevat näkyviin. Ruiskutuksen tulisi antaa hyvä peitto maan pintaan, mihin tuulikulkeumaa ehkäisevät karkeat suuttimet sopivat hyvin. Tuplaviuhkasuuttimilla peittävyys on vielä parempi. Vesimäärä vähintään 200 l/ha.

Boxer

Maan korkea multavuus ja kuivuus heikentävät tehoa. Paras ruiskutusajankohta on aikaisin aamulla kun maassa on vielä kastetta tai myöhään illalla. Ruiskuttamista keskipäivällä tulisi välttää sillä silloin maan pinta on kuiva eikä tehoaine tunkeudu siihen tehokkaasti.

Boxer-käsittelyyn voi yhdistää mangaanilannoituksen (esim. YaraVita Mantrac Pro). Kahukärpäsen torjunta Karate Zeonilla tulisi tehdä erikseen, sillä se pitää tehdä päivällä lämpimään aikaan ja viljan ollessa kehityksessään hieman pidemmällä. Karate Zeonin voi myös sekoittaa Mantrac Pro:n kanssa. 

Keväällä tulee varautua vielä toiseen käsittelyyn rikkakasveja vastaan esim. CDQ SX-valmisteella, sillä rikkakasveja, etenkin saunakukkaa voi taimettua vielä myöhään syksyllä. Ajoissa tehty rikkakasvien torjunta antaa viljelykasville parhaat edellytykset kasvun alkuunlähtöön sekä hyvän tehon heinämäisiä rikkakasveja vastaan.