You are here

Tuttu ja tehokas Fusilade Max palaa myyntiin

kasvinsuojelu
31.05.2017

Kovasta tehostaan tunnettu juolavehnän ja hukkakauran torjunnan erikoisaine Fusilade Max on käynyt läpi uudelleen rekisteröinnin. Tulevan kasvukautena käyttö on mahdollista yli 50 eri kasvilajilla mm. peruna, sokerijuurikas, herne ja pavut.

Fusilade Max tehoaa heinämäisiin yksi- ja monivuotisiin kasveihin kuten juolavehnä, hukkakaura, raiheinä ja jääntivilja. Se ei kuitenkaa tehoa mm. kylänurmikkaan, eikä punanataan. Fusilade Max imeytyy rikkakasveihin maanpäällisten osien kautta ja kulkeutuu systeemisesti kasvin sisällä versoihin ja juuriin. Teho alkaa näkyä muutamien päivien päästä. Ensin pysähtyy rikkakasvien kasvu ja sen jälkeen niiden lehtien ja versojen väri muuttuu ruskeankeltaiseksi.

Valmiste sisältää itsessään kasvipohjaista öljyä, kiinnitteen ja kostutusaineen, joten niitä ei tarvitse erikseen ruiskutusnesteeseen lisätä. Fusilade Max levittyy tasaisesti rikkakasvien pintaan. Kasvin pinta ei rikkoonnu, joten tehoaine kulkeutuu kasviin ilman häiriöitä ja liikkuu kasvin sisällä kohti juuria ja versoja. Valmiste on hellavarainen viljelykasville.

Paras tulos erityisesti monivuotisilla rikkaheinillä saadaan kun käytetään suurimpia annoksia ja ruiskutus tehdään kasvin, sekä myös rikkakasvin kasvulle edullisissa olosuhteissa lämpimällä säällä ja maan ollessa kosteaa, sekä ilmankosteuden korkea. Viileällä säällä vaikutus rikkakasveihin on hitaampi. Alimmat käyttömäärät eivät täysin tuhoa monivuotisia rikkaheiniä täysin, mutta ehkäisevät niiden kasvua kunnes viljelykasvi alkaa varjostaa rikkakasveja. Yksivuotiset rikkaheinät voidaan edullisissa oloissa torjua alemmilla käyttöannoksilla. 

Uusi rekisteröinti on tuonut muutoksia myös varoaikoihin. Joidenkin kasvien osalta pitkät varoajat asettavat haasteita valmisteen käyttöön. Lisäksi valmistetta ei saa käyttää pohjavesialueilla (pohjavesiluokat I ja II). Peräkkäiskäytön rajoituksia on peruna- ja öljykasviviljelyksillä, joilla valmistetta ei saa käyttää samalla kasvulohkolla peräkkäisinä vuosina. Sopimustuotannossa esim. IP-pakasteherne valmisteen käyttö on hyvä varmistaa teollisuudelta/kauppaliikkeeltä.

Kasvikohtaiset varoajat ja annokset, sekä esim. juolavehnän ja hukkakauran torjuntaohjeet kannattaa tarkistaa Fusilade Maxin tuotesivuilta ja käyttöohjeesta.

Fusilade Max myynnistä Suomessa vastaa K-maatalous

Antti Jaakkola / Syngenta Nordics A/S

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.