Kaksi Hyvido-viljelijää kahdessa maassa

Siemenet

Hyvido on yhteisnimi kaikille Syngentan hybridiohralajikkeille. Se on syysmuotoinen joka viljelykasvina ja viljelyteknisiltä ominaisuuksiltaan muistuttaa syysruista.

Toisaalta sen talvenkestävyys muistuttaa syysvehnälajikkeita, jotka normaalisti talvehtivat hyvin leudon talven olosuhteissa, kuten Etelä-Ruotsissa.

Ne eivät kestä pitkäaikaista talvipakkasta, mutta lumipeite suojaa niitä sellaisilta alhaisilta lämpötiloilta, jotka ovat tavallisia Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa.

Fredrik Åstrand, Seglingsberg tila
Fredrik Hyvido

Fredrik viljelee Hyvido-ohraa (hybridiohra) Mercurioo Ramnäsissä, joka sijaitsee Ruotsissa Tukholmasta luoteeseen. Hänellä on nautakarjatila, jossa on 180 lypsylehmää, jotka lypsetään kolmella robotilla. Kaikki sonnivasikat kasvatetaan teuraaksi niin että kokonaiseläinmäärä tilalla on 700.

Tänä vuonna vallinneen kuivuuden vuoksi karkearehusta on nyt pulaa, mutta tilalla ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä hätätoimenpiteisiin sen vuoksi. Kaikkiaan peltoa on 360 ha, josta 240 ha on niittonurmena ja lopulla alalla on normaalisti rehuohraa, kauraa, syysvehnää, härkäpapua ja syysrapsia. Pysyvää laidunnurmea on noin 160 ha. Maalaji on multavaa savea. Hän viljelee mieluiten syyskasveja sen vuoksi että alueella alkukesät ovat tavallisesti kuivia.

Hyvidoa hän päätti kokeilla tänä vuonna sen vuoksi että sen jälkeen hän pääsee kylvämään syysrapsin ajoissa.

Fredrik Hyvido

Olli-Pekka Ruponen, Toivon tila
O.P Hyvido

O-P viljelee hybridiohralajiketta Wootan Hajalassa, lähellä Saloa. Wootan on yksi talvenkestävimmistä Hyvido-ohrista. O-P viljelee kasvinviljelytilaa ja yhdessä yhteistyötilan kanssa viljelyssä on 150 ha peltoa.

Sen lisäksi hän konsultoi muita tiloja ja yrityksiä peltoviljelyyn liittyvissä asioissa. Hän viljelee syyskasveja niin paljon kuin mahdollista, koska ne pärjäävät kevätmuotoisia paremmin Etelä-Suomen savimailla, jotka keväisin ovat kuivia.

Tänä vuonna hän on kylvänyt syysvehnää, syysruista ja syysrapsia.Kevätviljoista hän viljelee normaalisti aikaista ohraa ja hernettä. Hyvidoa hän päätti kylvää sen vuoksi että ensi vuonna sen jälkeen on mahdollista kylvää syyrapsi ajoissa.

O.P Hyvido

Ruotsissa ja Suomessa

Voit seurata Facebookissa kuinka Hyvido kasvaa Ruotsissa ja Suomessa