You are here

Elatus Plus

Elatus™ Plus on uusi valmiste kasvitautien torjuntaan syys- ja kevätvehnällä, rukiilla, ruisvehnällä sekä syys- ja kevätohralla. Se sisältää uutta SDHI-luokan tehoainetta nimeltä SOLATENOL™. Uuden tehoaineen vaikutustapa on erillainen kuin nykyisin markkinoilla olevien triatsoli- ja strobiluriini-valmisteiden.

Elatus Plus

Vihreät lehdet tuottavat sadon 

Mitä enemmän viljakasvissa on vihreää ja tervettä lehtipinta-alaa, sitä paremmin kasvi pystyy hyödyntämään auringonvalon säteilyn ja tuottamaan itselleen energiaa sadonmuodostukseen. 

Taudinaiheuttajat alkavat vahingoittaa kasvia heti iskeydyttyään lehtien pintaan. Aluksi suurin vahinko tapahtuu lehtien sisällä, jossa tautisienen rihmasto valtaa alaa ja varastaa ravinteita kasvin soluilta. Kaikki tämä tapahtuu ihmissilmän näkymättömissä. Kun lehden pintaan ilmestyvät ensimmäiset silmin havaittavat oireet, on lehden solukko jo tuhoutunut ja kasvitauti edennyt laajalle. Vahinko sadonmuodostukselle on jo tapahtunut. 

Elatus™ Plus suojaa kasvin ennalta ehkäisevästi tauteja vastaan, sekä pysäyttää alkuvaiheessa olevan tautitartunnan leviämisen. Tankkiseos eri vaikutustavan omaavien valmisteen kanssa syventää tehoa ja ehkäisee resistenttien tautikantojen muodostumista.

Kun näin SOLATENOL™ -käsittelyn ensimmäisen kerran pelto-oloissa, niin se oli jotain mitä en koskaan unohda. Se oli todellinen ‘Wow’. Sillä hetkellä tiesin, että olimme kehittäneet jotain todella suurta.

Neal Bird, Formulation Group Leader

Elatus Plus

Mikä on SDHI-tehoaine?

SDHI-tehoaineet vaikuttavat taudinaiheuttajan energiantuotantoon. Lyhenne SDHI tulee vaikutustavasta Sukkinaattidehydrogenaasin estäjä (Sugginate DeHydrogenase Inhibitors), jossa taudinaiheuttajan soluhengitys estetään. Tämä johtaa energian tuotannon katkeamiseen tautisienessä ja lopulta sienirihmasto kuivuu kasaan ja lopettaa isäntäkasvin ravinteiden käyttämisen. Katso lisää tietoa tehoaineen vaikutustavasta alla olevalta videolta. Videossa on suomenkieliset tekstitykset, jotka saa päälle tekstitysvalikosta. 

Hyväksy markkinointievästeet tämän videon katselemiseksi.
Elatus Era

ELATUS™ Era

Sato kasvaa lehdessä
Menestys alkaa hyvästä suunnitelmasta - valitse ELATUS Era...

Elatus Plus

Pitkävaikutteinen suoja kasvitauteja vastaan

Tehoaineen ja formulaation ominaisuuksien ansiosta Elatus™ Plus levittäytyy tasaisesti lehden ulkopintaan, vahakerrokseen ja solukkoon. Se suojaa lehden sekä sisältä että ulkopinnalta ja voimakas tauteja ehkäisevä vaikutus antaa pitkäkestoisen suojan kasvitauteja vastaan.

Jokainen lehti työskentelee sinulle

Vihreat lehdet yhteyttävät auringonvalon avulla vedestä ja hiilidioksidista sokereita ja tärkkelystä, sekä sivutuotteena happea. Sokerit ja ravinteet viljakasvi käyttää sadonmuodostukseen. Pidä lehdet terveinä, jolloin jokainen niistä auttaa tuottamaan suuremman sadon.

Suuret ja painavat jyvät

Terve kasvi pystyy käyttämään ravinteet ja yhteyttämistuotteet tehokkaasti jyvien täyttämiseen. Jyväkoko määrittää jopa 20 – 30% sadosta ja suuremmat jyvät merkitsevät myös parempaa laatua kaikissa viljan käyttötarkoituksissa.

Mikroskooppikuvat taudeista

Syngentan tutkijat ovat tehneet suuren työn selvittäessään kuinka lehtilaikkutaudit (Septoria) ja ruosteet (keltaruoste) kehittyvät kasvissa ja kuinka ne aiheuttavat tuhoa lehden sisä- ja ulkopuolella. Tämän työn tuloksena ymmärrämme kuinka SOLATENOL™ – tehoaine toimii estäessään sienitautien aiheuttamat tuhot viljasadolle.

Elatus Plus
Elatus Plus

Elatus™ Plus –valmisteen tehoaine Solatenol™ levittyy tasaisesti viljan lehtiin. Se liikkuu lehden uuteen kasvuun, mutta muista kasvitautien torjunta-aineista poiketen siitä jää suurempi osa myös lehden tyveen. Tuloksena tasaisesta levittymisestä ja tehoaineen kestävyydestä on aiempaa pitkäkestoisempi suoja kasvitauteja vastaan ja lehdet pysyvät vihreämpinä pitempään.

Elatus Plus -Tautianineen avaineminaisuudet
Elatus Plus - solatenol suojaa koko lehden

Käytämme mikroskooppia selvittääksemme, kuinka kasvitautien torjunta-aineet vaikuttavat tautisieniin. Olemme tutkineet eurooppalaisissa viljoissa esiintyviä lehtilaikkutauteja ja ruosteita ja todentaneet kuinka hyvin SOLATENOL™ toimii näitä taudinaiheuttajia vastaan.

Chris Stain, Microscopy Technical Specialist

Elatus Plus Chris Stain
Elatus plu Dav Bartlett picture

Biokineettinen tutkimus auttaa meitä ymmärtämään tieteellisesti, kuinka tuote todella toimii. Alunperin, nähtyäni SOLATENOL™ -tehoaineen toimivuuden soijapavun ruosteen torjunnassa Latinalaisessa Amerikassa, ymmärsin kuinka hieno tuote se oikein onkaan. Aine leviää tasaisesti ja säilyttää hyvin tehonsa, antaen siten täyden suojan lehdelle.

Dave Bartlett, Senior Technical Expert

Elatus Plus Lisää koetuloksia

Lisää koetuloksia

Elatus™ Plus on näyttänyt tehonsa myös Suomessa tehdyissä viljelykokeissa.

Käytännössä hyväksi havaittu

Täysi SOLATENOL™ suoja lehdille

  • ● Toimintavarma eri oloissa – hyvä sato
  • ● Voimakas - Erittäin tehokas tauteja vastaan - Terveet ja vihreät lehdet
  • ● Kestävä – Toimintavarma eri oloissa – Hyvä sato.
  • ● Täydellinen – Suojaa koko lehden yltä päältä
  • ● Varma toimintatapa – suojaa koko lehden yltä päältä. 

 

Sadat kokeet ympäri Eurooppaa osoittavat, että SOLATENOL™ -tehoaine on omassa SDHI- tehoaineryhmässään voimakas tautien torjunta-aine, joka tehoaa merkittävimpiin viljakasveilla satomenetyksiä aiheuttaviin kasvitauteihin. 

SOLATENOL™ -tehoaineen toimivuus on testattu useissa viljelykokeissa mm. Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Suomessa. Viljelykokeiden tulokset osoittavat että SOLATENOL™ on selvästi tehokkaampi ja pitkävaikutteisempi kuin muut markkinoiden SDHI-tautiaineet tai markkinoiden nykyiset tautiaineratkaisut.

Elatus Plus
Elatus Plus

Iso-Britanniassa vuosina 2014 – 2016 tehdyissä viljelykokeissa SOLATENOL™ + protiokonatsoli yhdistelmä antoi keskimäärin 290 kg/ha paremman sadon kuin toinen toinen SDHI-ryhmän aine (bixafeeni + protiokonatsoli). Annokset olivat kokeissa 75 - 80 % suurimmasta sallitusta käyttöannoksesta. 

Elatus Plus

Olemme koonneet tälle sivulle ELATUS™ -valmisteen ja Solatenol™ tehoaineen esittelyvideot ja videon kasvitautien etenemisestä viljan lehden sisällä.

Suomenkielisen tektityksen saat päälle valitsemalla videon oikeasta alalaidasta tekstitykset -valikon

Jokainen lehti tekee töitä sinulle. Siksi on tärkeää suojata viljan lehdet kasvitauteja vastaan. Taudinaiheuttajat alkavat vahingoittaa kasvia heti iskeydyttyään sen lehdille. Aluksi suurin vahinko tapahtuu lehtien sisällä, jossa tautisienen rihmasto valtaa alaa ja ravinteita isäntäkasvin soluilta. Näkyvät oireet ilmestyvät vasta myöhemmin, kun osa vahingosta sadonmuodostukselle on jo tapahtunut.

Solatenol on uusi tehoaine viljan tautien torjuntaan. Ennen kuin uusi tehoaine ja valmiste saadaan markkinoille on kehittämikseksi ja testaamiseksi tehty työtä vuosien ajan.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.