Neuvoja perunasadon kasvattamiseen

Peruna

Perunalla etenkin kasvitaudit ovat jokavuotinen haaste ja niiden hallinta vaatii tietoa ja taitoa. Perunalla tautien hallinta alkaa jo siemenestä ja jatkuu heti kasvukauden alusta lähtien. Kasvintuhoojien hallinta on perunan viljelyn onnistumisen edellytys – se kannattaa!

Vahva kasvuunlähtö

Vahva kasvuunlähtö

Pikkelöinti - ota perunat haltuun

Ennen perunoiden istuttamista kannattaa harkita niiden laiduntamista. Muuten taudit, kuten juurimätä, hopeahome ja rupi, voivat tuhota osan sadosta. 

Laiduntamalla perunoita suojaat mukuloita itämisprosessin aikana ja edistät sujuvaa ja tervettä satoa. Oikealla tuotteella saat myös nopeamman ja tasaisemman kasvun, paremman kuoren laadun, pidemmän säilyvyyden ja tasaisemman mukulakoon.

Viherryttäminen - rikkaruohojen torjunta

Pelloilla esiintyvät rikkaruohot voivat aiheuttaa suuria satotappioita, ja monet aggressiiviset rikkakasvilajit, kuten yöperuna, voivat tehdä perunoiden elämän kurjaksi. 

Rikkaruohoja saa käsitellä vain siihen asti, kunnes perunan itävyys on 10 %. Siksi on tärkeää, että sinulla on varhainen ja tehokas rikkakasvien torjuntastrategia, joka antaa perunallesi parhaat kasvuolosuhteet.

Kasvukausi - perunat tarvitsevat hyvän alun

Kasvuunlähdön jälkeen keskitytään lehtihomeen torjuntaan. Taudin puhkeaminen voi aiheuttaa valtavia taloudellisia tappioita, mutta perunanviljelijänä voit itse tehdä paljon sen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Sinun on toimittava nopeasti, jos epäilet, että pellollasi on tautitapaus.

Perunahomeen saastuttamista perunan mukuloista peräisin oleva lehtihome voi aiheuttaa vakavia vaurioita varsiin ja lehtiin, ja lehtihome leviää sekä lehtien ylä- että alapinnoille. Lehtihomeen primaaritartunnan riski on suurin silloin, kun mukulat alkavat itää, jopa heti itämisen jälkeen. Varaudu siis käsittelemään lehtihomeen varhainen torjunta.

Mukuloista peräisin olevan tartunnan lisäksi varhainen lehtimätä voi olla peräisin maaperässä olevasta tartunnasta. Sen vuoksi on valittava sienitautien torjunta-aine, joka suojaa sekä lehtien ylä- että alapuolta.

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Vältä perunoiden homehtumista

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Strategian luominen perunan lehtiruttoa vastaan

Tehokkaan strategian löytämiseksi on otettava huomioon sellaiset tekijät kuin maalaji, perunan käyttö, sääolosuhteet ja torjunnan ajoitus.

Lähtökohtaisesti monet valitsevat kiinteän 7 päivän jakson ja muuttavat jaksoja, jos sää tai lehtihomeen kehittyminen muuttuu.

Strategian pitäisi pitää koko kauden ajan, mutta on useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon alusta alkaen. Resistenssin kehittymisen välttämiseksi on tärkeää vaihtaa tuotteita.

Eri tuotteilla on erilaisia käyttörajoituksia, kuten sallittujen hoitojen ajoitus ja lukumäärä. Eri tuotteilla on erilaisia tehoja, jotka on hyvä ottaa huomioon analyyseissä. Voit esimerkiksi valita aineen, joka suojaa uutta kasvua kasvukauden aikana, jolloin perunakasvi kasvattaa eniten varsia ja lehtiä.

Lehtihome ei ole ainoa uhka - Alternaria on vakava tuholainen.

Kasvukauden haasteet muuttuvat ajan myötä. Erityisesti sienitauti Alternaria on ongelma kasvukauden loppupuolella.

Näkyviä merkkejä Alternaria-taudista havaitaan yleensä keskikesällä. Tänä aikana kasvi voi olla stressaantunut ravinteiden puutteen ja kuuman ja kuivan sään vuoksi, johon liittyy lyhyitä ja märkiä jaksoja, jolloin sataa ja kastuu jatkuvasti.

Ruotsissa Alternaria on ongelma, joka uhkaa ruotsalaisia perunapeltoja joka vuosi ja voi aiheuttaa suuria satotappioita.

Alternarian torjunnan olisi oltava ennaltaehkäisevää, ja se olisi aloitettava 6-7 viikkoa taudin puhkeamisen jälkeen. Käsittelyä valittaessa on tärkeää valita tuote, joka suojaa lehden molemmat puolet ja estää uuden kasvun. Näin minimoidaan perunan kuivamädän riski ja estetään sienitautien kehittyminen.

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Vältä alternariaa perunoissa

Ehkäise Alternaria-taudin puhkeaminen perunoissa.

Vahvistaa kasveja kasvukauden aikana

Erityisesti pitkät hellejaksot ja veden puute voivat rasittaa kasvia. Kun kasvi on stressaantunut, perunan mukulat lakkaavat kasvamasta tai kasvu hidastuu.

Ilmastonmuutoksen myötä tulevaisuudessa on odotettavissa pitkiä hellejaksoja ja vesipulaa, joten ongelma vain pahenee.

Uusien biologisten aineiden avulla voit stimuloida kasvin luonnollisia kasvuprosesseja, jotta se kestää heikentynyttä mukulakasvua kuumina ja kuivina kausina.

Saat yleiskuvan koko kasvukaudesta

Alla olevassa kuvassa on yleiskatsaus Syngentan tuotteisiin, joita voit käyttää koko kasvukauden ajan. Syngentalla on tarvitsemasi asiantuntemus ja tuotteet alusta loppuun!

chevron_left
chevron_right