Parempi perunan ulkoinen laatu ja korkeampi sato

Perunan siemenen mukana leviäviä tauteja torjutaan peittaamalla siemenmukulat ennen istutusta tai istutuksen yhteydessä Maxim-valmisteella.

Siemenen peittaus ei kuitenkaan suojaa uutta satoa maasta leviäviä tauteja vastaan. Maan kautta leviävät, perunan kasvua haittaavat ja mukulasadon laatua heikentävät taudit ovat perunaseitti, mustapistetauti, harmaahilse, Phoma jne.

Perunaseitti (Rhizoctonia) tuhoaa perunan versoja, maavarsia ja mukuloita. Seurauksena on sato- ja laatutappiot.

Mustapistetauti (black dot) tuhoaa perunan varsia ja pilaa mukuloiden laatua. Seurauksena on sato- ja laatutappiot.

Amistar penkin käsittely

Amistar-valmistetta on käytetty Euroopassa pitkään perunapenkin käsittelyyn ns. Amistar In Furrow – tekniikalla.

Periaate on että maa siemenmukulan ympärillä käsitellään Amistarilla istutuksen yhteydessä, mikä muodostaa suojaavan vyöhykkeen maalevintäisiä tauteja vastaan mukulapesän ympärille.

Tarvittava laitteisto on periaatteessa sama kuin mitä käytetään siemenen peittaukseen istutuksen yhteydessä.

Käyttöohje

Amistar ruiskutetaan istutuksen yhteydessä mukulapesän ympärille tulevaan maahan 2-3 suuttimen kautta.

Suuttimien asennus:
1)    Suositeltavin tapa on että suuttimet asennetaan niin, että ne osoittavat vaon sivuille maahan sen pudotessa ja siinä olevan siemenperunan päälle. Suuttimet voi kiinnittää suoraan siemenvantaaseen tai tekee itse erillisen apulevyn, jossa on suoja sitä vastaan, ettei ruiskute osu suoraan siemenmukuloiden päälle.
 

2)    Toinen tapa on asentaa suuttimet niin että ensimmäinen suutin on ennen siemenvannasta ja se suuntaa siemenvaon pohjalle. Toinen suutin asennetaan siemenvantaan taakse suuntaamaan niin että se osuu siemenen päälle putoavaan maamassaan.

Video suuttimien asennuksesta istutuskoneeseen. Englanninkielinen.

Amistar in Furrow

Käyttömäärä

- Suomessa hyväksytty käyttömäärä on 2 l/ha (Muissa maissa määrä on 3 l/ha, mutta Suomessa se ei ole ympäristöriski-mallinnuksen vuoksi mahdollista).
- Vesimäärä 50–100 l/ha.
- Ruiskutukseen olisi käytettävä mahdollisimman karkeita suuttimia, jotta aine varmasti päätyisi maahan. Suuttimien tukkeutuminen on riski ja niiden toimivuutta on seurattava. Syngentan yhdessä Hypron kanssa tähän tarkoitukseen kehittämät perunasuuttimet toimivat hyvin.
- Ruiskutetta ei saa osua siemenmukuloiden päälle, sillä jossain oloissa valmiste voi hidastaa idun kehitystä ja sitä myöten hidastaa perunan taimettumista. Käytännössä viitteitä Amistarin vaikutuksesta idun kasvuun on Euroopassa nähty kuitenkin vain erittäin harvoin.

Perunaseitti-indeksi

Kun siemenmukula sekä peitataan Maximilla että penkki käsitellään Amistarilla, niin saadaan paras teho perunaseittiä vastaan. Koe Ruotsissa, Mosslunda 2017.

Harmaahilse % perunan kuoren pinta-alasta

Amistar In Furrow –käsittely ehkäisee myös harmaahilsettä. Cambridgeshire, UK 2017. Lajike Maris Piper

Amistar In Furrow –käsittely ehkäisee mustapistetautia. Cambridgeshire, UK 2017. Lajike Maris Piper