SY Galileoo

SY Galileoo hybridisyysohra

• Wootan hybridisyysohran seuraaja Suomessa

• Suuren satopotentiaalin omaava, suuri jyväinen, monitahoinen hybridilajike

• Vahva juuristo ja voimakas pensominen

• Vahva korsi, mutta tiheissä kasvustoissa ja kasvuston tasaamiseksi suositellaan Moddus -kasvunsääteiden käyttöä

• Aikainen puinti mahdollistaa esim. syysrapsin kylvön hyvissä ajoin seuraavalle satokaudelle

Kylvö

Hybridisyysohran kylvö tehdään elokuussa, tai viimeistään syyskuun alun aikana. Jos kylvöille päästään elokuun puolivälissä ja sääolosuhteet ovat lämpimät, voidaan käyttää kylvömäärää 160 – 200 kpl/m2 siemeniä. Jos kylvö viivästyy syyskuun ensimmäiselle viikolle, suositellaan kylvömäärän nostamista yli 200 kpl/m2 tasolle. Syyskuun puolivälissä hybridisyysohran kylvämistä ei enää suositella.

Kyntömuokkausta suositellaan jos hybridiohraa kylvetään ohran tai vehnän perään. Erityisesti syysohraa heti ohran perään kylvettäessä maahan kevytmuokkauksen tai suorakylvön jälkeen jäävä kasvijäte luo otollisen alustan kasvitaudeille, esim. verkkolaikkua voi tällöin esiintyä hyvinkin voimakkaana jo syksyllä. Syysvehnän jälkeen kylvettäessä pitää vehnät pyrkiä saamaan muokkauksella ja ”idättämällä” pois ohran joukosta. Runsas syysvehnä syysohran joukossa voi aiheuttaa haittaa puinnin aikaan, sen myöhäisemmän valmistumisen vuoksi.

Lannoitus 

Syksyllä 30 kg N /ha (N,P,K,S ja hivenet) lannoitusrajojen maksimien mukaan. Keväällä 120 – 100 kg N /ha ympäristökorvauksen lannoitusrajojen mukaan. Kevään lannoitus kannattaa tehdä heti kun se on mahdollista. Myös lannoituksen jakamista keväällä kannattaa harkita esim. 70% – 30% suhteessa

Tärkeää on huolehtia että mangaania saadaan syksyllä tarpeeksi kasville ja varhaisessa vaiheessa. Vaikka Syngentan hybridisyysohran siemen on peitattu mangaanilla, on lehtilannoitus suoisteltavaa. Sopiva ajoitus Esim YaraVita Mantrac 2l/ha annoksella on 3-4 lehtivaiheessa syksyllä.

Kevään lannoitus:

Ruotsissa suositellaan typpilannoituksen jakamista oraiden versomisen mukaan.

Versojen määrä talven jälkeen% typpilannoituksesta keväällä heti kasvun alettu% typpilannoituksesta myöhemmin keväällä
1-2 versoa70%30%
3-6 versoa50%50%
> 6 versoa30%70%

Nyrkkisääntönä on että jos pää- ja sivuversoja vain 1-2, niin 70% typestä annetaan heti tukemaan versomista vielä keväällä, jos versoja on enemmän voidaan suurempi osa typestä säästää myöhemmäksi.
 
Syksyn kasvinsuojelu toimenpiteet

Kahukärpäsen ja kirvojen torjunta tarvittaessa 1-4 lehtivaiheessa (Esim. Karate Zeon 75-100 ml/ha). Kirvat voivat levittää kääpiökasvuviroosi-virusta, joka aiheuttaa merkittäviä sadon menetyksiä niin syysohralla kuin muillakin syysviljoilla. Tuholaisten torjunta kannattaa yhdistää mangaani ruiskutuksena kanssa.

Rikkakasvit voidaan tarvittaessa torjua jo syksyllä Esim. BOXER 1,5 – 2,0 l/ha + 0,1 l/ha DFF annoksella. Käsittely tehdään ohran 0 – 2-lehtivaiheessa, kun kylvörivit ja ajourat alkavat näkyä. Samalla kertaa voidaan torjua myös kahukärpäset ja ajaa lehtilannoitteena YaraVita Mantrac Pro.

Lumihomeen torjunta kannattaa tehdä mahdollisimman myöhään, ennen kuin lumipeite muodostuu.

Keväällä: normaalit kasvinsuojelun toimenpiteet syysviljoille rikkakasvit, tautiaineet ja kasvunsääde 

T0 - T1-vaihe. Esim. Biathlon 4D + AMISTAR + Folicur Expert + MODDUS Evo + YaraVita.

MODDUS Evon käyttö varhaisessa vaiheessa (T0-vaihe pensomisen aikana) vahvistaa juuristoa sekä korren tyveä. Hybridisyysohran kasvu käynnistyy keväällä usein muita syysviljoja myöhemmin, mutta on erittäin nopeaa hyvissä olosuhteissa. Kasvunsäädekäsittelyn kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

T2-vaiheessa Tautiaineet + kasvunsääde Esim. ELATUS Era 0,5 – 0,75 l/ha + MODDUS M tai MODDUS Evo (tarvittaessa) + YaraVita 

SY Galileoo
  • Wootan hybridisyysohran seuraaja Suomessa
  • Suuren satopotentiaalin omaava, suuri jyväinen, monitahoinen hybridilajike
  • Vahva juuristo ja voimakas pensominen
  • Vahva korsi, mutta tiheissä kasvustoissa ja kasvuston tasaamiseksi suositellaan Moddus -kasvunsääteiden käyttöä
  • Aikainen puinti mahdollistaa esim. syysrapsin kylvön hyvissä ajoin seuraavalle satokaudelle
SY Alibaba

SY Alibaba

Möhöjuuren kestävä hybridisyysrapsi

SY Florian logo

SY Florian

Voimakas kasvuinen ja talvenkestävä hybridisyysrapsi

Laureate

Laureate

Satokilpailun voittaja ohra

Melius

Valtava jyväkoko, aikainen kasvuaika ja satoisa rehuohra

Propino

Vientikelpoinen mallasohratyypin lajike, vakaa

NFC Tipple

Vanha tuttu ja huippulaatuinen mallasohra