Axial sai poikkeusluvan

Kasvinsuojelu
Axial 50 EC

Hukkakauran torjunta Axialin kanssa on mahdollista kasvukaudella 2024. Lisäksi rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat poikkeusluvalla hyväksyttyjen käyttökohteiden joukossa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on myöntänyt poikkeusluvan Axial 50 EC -valmisteelle, hukkakauran, rikkakananhirssin ja viherpantaheinän torjuntaan ohralta, kevät-ja syysvehnälta, rukiilta ja ruisvehnälta kasvinsuojelun hätätilanteessa 1.6.2024- 28.9.2024.

Poikkeuslupaa ei myönnetty Axial 50 EC -valmisteelle luohon, raiheinän ja rikkapuntarpään torjuntaan.

Hukkakauran torjunnassa käsittelyaika ja annokset pysyivät ennallaan aikaisempaan verrattuna. 
Käsittelyaika on alkukesällä viljan korrenkasvun aikana pensomisen lopulta lähtien aikaiselle lippulehtiasteelle saakka (BBCH 29–39). Valmiste vaikuttaa ainoastaan lehtien kautta, minkä vuoksi hukkakauran ja muiden torjuttavien heinälajien pitää olla orastunut. Hukkakauran röyhyä ei saa näkyä ruiskutushetkellä.

Käyttömäärät ja torjunta-ajankohdat:

  • Hukkakaura: 0,7–0,9 l/ha hukkakauran pensomisen lopulta sen lippulehtiasteelle (BBCH 29–39). Vilja on tavallisesti samassa kasvuvaiheessa tuona aikana. Käyttömäärä valitaan ruiskutusajan ja hukkakaurasaastunnan voimakkuuden mukaan. Myöhäisessä kehitysvaiheessa sekä pahassa hukkakaurasaastunnassa käytetään suurinta annosta.

Poikkeusluvassa Axial käyttö on sallittu myös uusia tulokasrikkakasveja vastaan. Rikkakananhirssi ja viherpantaheinä itävät yleensä myöhempään kuin monet tutummat rikkakasvit. Oikean torjuntahetken kanssa pitää odottaa tarpeeksi pitkään että rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat orastuneet. Ruiskutustekniikassa ja suutinvalinnassa pitää huomioida että vaikutus tapahtuu rikkakasvin lehtien kautta ja että Axial tavoittaa myös pienet viljakasvuston tyvellä olevat yksilöt. 

Käyttömäärät ja torjunta-ajankohdat:

  • Rikkakananhirssi ja viherpantaheinä: 0,9–1,2 l/ha ennen rikkaheinien pensomisen päättymistä (BBCH 27). Tässä vaiheessa vilja on kehityksessään tavallisesti jo paljon pidemmällä, eli korrenkasvussa.