Kahukärpäsen tarkkailu ajankohtaista

Kasvinsuojelu
kahukarpaset tarkkailuun syysviljalohkoilla

Ensimmäiset syysviljat ovat oraalla ja kahukärpästen tarkkailu on jälleen ajankohtaista. Itse asiassa kahukärpästen tarkkailu tulisi aloittaa heti kylvön jälkeen, tämä onnistuu kelta-ansoja käyttämällä. Kahukärpänen on pieni musta hyönteinen ja se on n. 3 mm pitkä. 

Tuhot aiheuttaa kärpäsen toukka, joka syö kasvin kasvupisteen. Oireena on että nuorin lehti kuivuu, kun sen tyvi pureman vuoksi katkeaa. Vioitus johtaa kasvin tuhoutumiseen. Toukka pystyy pureutumaan vain 1-4-lehtivaiheessa olevaan oraaseen. Suuremmaksi ehtineeseen oraaseen se ei enää pysty. Aikuisen kärpäsen lento ja muninta edellyttävät +14°C-astetta. Yleensä tuho alkaa pellon reunoista, joihin kärpäset tulevat ojan pientareilta.

Torjunta kohdistetaan aikuisiin lentäviin kärpäsiin, jotta ne eivät munisi kasvien tyviin. Torjuntapäätöksen tekoon kannattaa käyttää puolikkaita A4:n kokoisia kelta-ansoja, joita asetetaan 1 kpl/5 ha. Torjunnan kynnysarvo on kun ansaan tarttuu 5 kärpästä vuorokauden kuluessa.

Torjunnan ajankohta on syysviljan 1-2– lehtiasteella ja sopiva valmiste on Karate Zeon. Käyttömäärä on 0,075 – 0,1 l/ha. Karate Zeon paitsi tuhoaa aikuiset kärpäset, se myös jättää kasvin pintaan pitkäaikaissuojan mitä kärpänen karttaa. Samalla syysviljoille voidaan ruiskuttaa lehtilannoitteena myös mangaania parantamaan talvenkestoa esim. YaraVita Mantrac Pro.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit