Parempi perunan ulkoinen laatu

Kasvinsuojelu

Perunapenkin käsittely istutuksen yhteydessä Amistarilla sai minor-use –käyttöluvan

Perunan siemenen mukana leviäviä tauteja torjutaan peittaamalla siemenmukulat ennen istutusta tai istutuksen yhteydessä Maxim-valmisteella. Siemenen peittaus ei kuitenkaan suojaa uutta satoa maasta leviäviä tauteja vastaan. Maan kautta leviävät, perunan kasvua haittaavat ja mukulasadon laatua heikentävät taudit ovat perunaseitti, mustapistetauti, harmaahilse, Phoma jne.

Amistar In Furrow

Amistar-valmistetta on käytetty Euroopassa pitkään perunapenkin käsittelyyn ns. Amistar In Furrow –tekniikalla. Periaate on että maa siemenmukulan ympärillä käsitellään Amistarilla istutuksen yhteydessä, mikä muodostaa suojaavan vyöhykkeen maalevintäisiä tauteja vastaan mukulapesän ympärille. Tarvittava laitteisto on periaatteessa sama kuin mitä käytetään siemenen peittaukseen istutuksen yhteydessä.

Kun perunapenkki käsitellään Amistarilla, saadaan hyvä teho maalevintäistä seittiä ja mustapistetautia vastaan. Amistarin tiedetään vaikuttavan myös eräisiin muihin maalevintäisiin tauteihin mukulan ulkonäköä pilaaviin tauteihin, kuten harmaahilseeseen. Euroopassa käytetään termiä ’skin finish’, kun tavoitellaan ulkoiselta laadultaan erittäin hyvän näköistä perunaa.

lue lisää täältä