You are here

Elatus Era

Sato kasvaa lehdessä

Menestys alkaa hyvästä suunnitelmasta – valitse ELATUS™ Era

Mikä on ELATUS™ Era?

Elatus Era

ELATUS Era on aivan uudenlainen tautiaine, joka suojaa viljasatoasi entistä tehokkaammin ja pitkäkestoisemmin.

Uutta on, että ELATUS Era sisältää samassa purkissa kahta oman tehoaineluokkansa parhaimmistoon kuuluvaa ainetta. Siinä yhdistyvät SDHI-tehoaine SOLATENOL™ sekä triatsoleihin kuuluva protiokonatsoli.

Sen lisäksi, että ELATUS Era antaa kokonaisvaltaisen suojan merkittävimpiä kasvitauteja vastaan, se suojaa koko lehden tyvestä kärkeen. Kun koko lehti pysyy terveenä, kulkeutuvat ravinteet ilman häiriöitä lehdistä tähkän jyviin, mikä parantaa satoa.

Käyttömääräsuositus: 0,5 – 0,75 l/haElatus Era logo

Käyttöajankohdat:

  • Vehnä: Tähkälle tulovaihe (T3)
  • Muut viljat: Lippulehtivaihe (T2)

Ei terveitä lehtiä – ei satoa

Lehdet tuottavat viljasadon. Ne yhteyttävät auringonvalon avulla vedestä ja hiilidioksidista sokereita ja tärkkelystä, sekä sivutuotteena happea. Sokerit ja ravinteet viljakasvi käyttää sadonmuodostukseen. 

Tie kylvöstä sadonkorjuuseen on pitkä ja satoa kohtaavat monet uhat, joista kasvitaudit ovat yksi. Tautientorjunnan tarkoitus on pitää lehti terveenä niin, että se pystyy jatkamaan sadon tuottamista. 

Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi vehnän lehdet toimivat niin kauan kuin 37 % lehden pinta-alasta on elossa. Jokaisena päivänä, jonka lehdet pysyvät terveinä, tuotetaan enemmän satoa. Juuri terveet lehdet ratkaisevat sen, saatko todella hyvän sadon.

Ohralla sadontuotto jakautuu tasaisemmin eri lehtien ja korren välillä. Tärkeää on ulottaa suoja tauteja vastaan myös alemmille lehdille.

Elatus Era

Mikä on ELATUS™ Era

Tutustu paremmin Elatus Eran käyttöön tuotekortin kautta

Gooding et al., 2000. Green leaf area decline of wheat flag leaves: the influence of fungicides and relationship with mean grain weight and grain yield. Ann. Appl. Biol 136:77-84.

Vehnällä kolme ylintä lehteä ja tähkä ovat ratkaisevassa asemassa sadon kannalta. Pelkästään lippulehti vastaa 40 prosentista satoa (adhb, 2016)

Kolme ylintä lehteä ja tähkä ovat ratkaisevassa asemassa sadon kannalta. Pelkästään lippulehti vastaa 40 prosentista satoa

Ohralla sadontuotto jakautuu tasaisemmin eri lehtien ja korren välillä. Tärkeää on ulottaa suoja tauteja vastaan myös alemmille lehdille.

Elatus Era - Sadon muodostajat ohralla

Täydellinen suoja

ELATUS Era antaa täydellisen suojan kaikkia viljan merkittävimpiä tauteja vastaan. Täysin kattava suoja tarkoittaa sitä, että enää ei tarvitse sekoittaa keskenään erilaisia tuotteita. Sama työ, mutta yksinkertaisesti parempi teho. 

Vehnän lehtilaikkutaudit

ELATUS Era tarjoaa aivan omaa luokkaansa olevan suojan vehnän DTR-pistelaikkua ja ruskolaikkua vastaan. Lisäksi sen teho harmaalaikkua vastaan on yksi markkinoiden parhaista. 

Ohran lehtilaikkutaudit

Elatus Era torjuu myös ohran tärkeimmät laikkutaudit verkkolaikun sekä rengaslaikun ja tehoaa myös 2016 ensimmäisen kerran Suomessa havaittua uutta kasvitautia pantterilaikkua vastaan. 

Ainutlaatuinen teho kaikkia ruostetauteja vastaan

Riippumatta siitä, onko kyseessä keltaruoste, ruskearuoste tai ohran ruoste, ELATUS Era antaa tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan ruostetartuntoja vastaan.

DTR-pistelaikku, ruskolaikku ja ruosteet ovat vehnäsatoa eniten vaivaavat taudit

Teho vehnän tärkeimpiin tauteihin

Kasvitautitauti

Asteikko

Teho
Vehnän harmaalaikku4,5 – erittäin hyvä teho80–90 %
Vehnän ruskolaikku4,5  erittäin hyvä teho 80-90 %
Vehnän pistelaikku (DTR)4 – erittäin hyvä teho71–90 %
Keltaruoste5 – erikoisaine91–100 %
Ruskearuoste4,5 – erittäin hyvä teho80–90 %
Härmä3 – hyvä teho51–70 %
Punahome2,5 – kohtalainen teho41–50%

Lähde: Jordbruksverket 2017

 

Teho ohran tärkeimpiin tauteihin

Kasvitauti

Asteikko

Teho
Verkkolaikku4,5 – Erittäin hyvä teho80–90 %
Regaslaikku    4 – Erittäin hyvä teho71–90 %
Ohranruoste5 – Erikoisaine91–100 %
Ruskearuoste4,5 – Erittäin hyvä teho80–90 %
Pantterilaikku4,5 – Erittäin hyvä teho80–90 %
Härmä3,5 – Hyvä teho61–70 %

Lähde: Jordbruksverket 2017

Verkkolaikku ja rengaslaikku ovat ohrasatoa eniten vaivaavat taudit

Käyttömääräsuositus: 0,5 – 0,75 l/haElatus Era logo

Käyttöajankohdat:
Vehnä: Tähkälle tulovaihe (T3)
Muut viljat: Lippulehtivaihe (T2)

Uusi molekyyli tuo turvaa

ELATUS™ Eran ydin on uusi tehoaine SOLATENOL™, uusi SDHI tehoaineluokan molekyyli. Sen erinomainen ja laaja teho sekä pitkäaikainen vaikutus suojaavat kaudesta ja taudista riippumatta.

Elatus Plus Septoria & Rouste

Mikä on SDHI-tehoaine?

SDHI-tehoaineet vaikuttavat taudinaiheuttajan energiantuotantoon. Lyhenne SDHI tulee vaikutustavasta Sukkinaattidehydrogenaasin estäjä (Sugginate DeHydrogenase Inhibitors), jossa taudinaiheuttajan soluhengitys estetään. Tämä johtaa energian tuotannon katkeamiseen tautisienessä ja lopulta sienirihmasto kuivuu kasaan ja lopettaa isäntäkasvin ravinteiden käyttämisen. Katso lisää tietoa tehoaineen vaikutustavasta alla olevalta videolta. Videossa on suomenkieliset tekstitykset, jotka saa päälle tekstitysvalikosta. 

Käyttömääräsuositus: 0,5 – 0,75 l/haElatus Era logo

Käyttöajankohdat:
Vehnä: Tähkälle tulovaihe (T3)
Muut viljat: Lippulehtivaihe (T2)

hankkija logo

Tuotteen myynnistä vastaa Hankkija

Osta ELATUS™ Era paketti verkkokaupasta tai lähimmästä myymälästä.

Pitkävaikutteinen suoja kasvitauteja vastaan

Tehoaineen ja formulaation ominaisuuksien ansiosta ELATUS Era levittäytyy tasaisesti lehden ulkopintaan, vahakerrokseen ja solukkoon. Se suojaa lehden sekä sisältä että ulkopinnalta ja voimakas tauteja ehkäisevä vaikutus antaa pitkäkestoisen suojan kasvitauteja vastaan.

Jokainen lehti työskentelee sinulle

Vihreat lehdet yhteyttävät auringonvalon avulla vedestä ja hiilidioksidista sokereita ja tärkkelystä, sekä sivutuotteena happea. Sokerit ja ravinteet viljakasvi käyttää sadonmuodostukseen. Pidä lehdet terveinä, jolloin jokainen niistä auttaa tuottamaan suuremman sadon.

Suuret ja painavat jyvät

Terve kasvi pystyy käyttämään ravinteet ja yhteyttämistuotteet tehokkaasti jyvien täyttämiseen. Jyväkoko määrittää jopa 20 – 30% sadosta ja suuremmat jyvät merkitsevät myös parempaa laatua kaikissa viljan käyttötarkoituksissa.

Vihreät lehdet tuottavat sadon 

Mitä enemmän viljakasvissa on vihreää ja tervettä lehtipinta-alaa, sitä paremmin kasvi pystyy hyödyntämään auringonvalon säteilyn ja tuottamaan itselleen energiaa sadonmuodostukseen. 

Taudinaiheuttajat alkavat vahingoittaa kasvia heti iskeydyttyään lehtien pintaan. Aluksi suurin vahinko tapahtuu lehtien sisällä, jossa tautisienen rihmasto valtaa alaa ja varastaa ravinteita kasvin soluilta. Kaikki tämä tapahtuu ihmissilmän näkymättömissä. Kun lehden pintaan ilmestyvät ensimmäiset silmin havaittavat oireet, on lehden solukko jo tuhoutunut ja kasvitauti edennyt laajalle. Vahinko sadonmuodostukselle on jo tapahtunut. 

ELATUS Era suojaa kasvin ennalta ehkäisevästi tauteja vastaan, sekä pysäyttää alkuvaiheessa olevan tautitartunnan leviämisen. Tankkiseos eri vaikutustavan omaavien valmisteen kanssa syventää tehoa ja ehkäisee resistenttien tautikantojen muodostumista.

Kun näin SOLATENOL™ -käsittelyn ensimmäisen kerran pelto-oloissa, niin se oli jotain mitä en koskaan unohda. Se oli todellinen ‘Wow’. Sillä hetkellä tiesin, että olimme kehittäneet jotain todella suurta.

Neal Bird, Formulation Group Leader

Elatus Plus

Mikroskooppikuvat taudeista

Syngentan tutkijat ovat tehneet suuren työn selvittäessään kuinka lehtilaikkutaudit (Septoria) ja ruosteet (keltaruoste) kehittyvät kasvissa ja kuinka ne aiheuttavat tuhoa lehden sisä- ja ulkopuolella. Tämän työn tuloksena ymmärrämme kuinka SOLATENOL™ – tehoaine toimii estäessään sienitautien aiheuttamat tuhot viljasadolle.

Elatus Plus
Elatus Plus

ELATUS Era –valmisteen tehoaine SOLATENOL™ levittyy tasaisesti viljan lehtiin. Se liikkuu lehden uuteen kasvuun, mutta muista kasvitautien torjunta-aineista poiketen siitä jää suurempi osa myös lehden tyveen. Tuloksena tasaisesta levittymisestä ja tehoaineen kestävyydestä on aiempaa pitkäkestoisempi suoja kasvitauteja vastaan ja lehdet pysyvät vihreämpinä pitempään

Elatus Plus - solatenol suojaa koko lehden
Elatus Plus -Tautianineen avaineminaisuudet

Käytämme mikroskooppia selvittääksemme, kuinka kasvitautien torjunta-aineet vaikuttavat tautisieniin. Olemme tutkineet eurooppalaisissa viljoissa esiintyviä lehtilaikkutauteja ja ruosteita ja todentaneet kuinka hyvin SOLATENOL™ toimii näitä taudinaiheuttajia vastaan.

Chris Stain, Microscopy Technical Specialist

Elatus Plus Chris Stain

Biokineettinen tutkimus auttaa meitä ymmärtämään tieteellisesti, kuinka tuote todella toimii. Alunperin, nähtyäni SOLATENOL™ -tehoaineen toimivuuden soijapavun ruosteen torjunnassa Latinalaisessa Amerikassa, ymmärsin kuinka hieno tuote se oikein onkaan. Aine leviää tasaisesti ja säilyttää hyvin tehonsa, antaen siten täyden suojan lehdelle.

Dave Bartlett, Senior Technical Expert

Elatus plu Dav Bartlett picture

ELATUS™ Era

hankkija logo

Tuotteen myynnistä vastaa Hankkija

Osta ELATUS™ Era paketti verkkokaupasta tai lähimmästä myymälästä

ELATUS™ Era on kahden tehoaineen seos samassa purkissa, jossa ovat mukana SDHI-tehoaine Solatenol ja triatsoleihin kuuluva protiokonatsoli. ELATUS Era suojaa kasvin tauteja vastaan ja pysäyttää taudin leviämisen, sekä parantaa alkuvaiheessa olevan tautitartunnan. Tasainen levittäytyminen lehden ulkopintaan, vahakerrokseen ja solukkoon sekä tehoaineen voimakas tauteja ehkäisevä vaikutus antavat pitkäkestoisen suojan tauteja vastaan.

Suositeltava käyttömäärä tautipaineen mukaan:

ELATUS Era 0,5 – 0,75 l/ha
Käyttöhaarukka on 0,5 – 1,0 l/ha

Suositellut käyttöajankohdat:

Vehnä:

T3-vaihe (tähkälle tulovaihe) tai T2-vaihe (lippulehtivaihe). 
Lippulehtivaiheen käsittelyä täydennetään myöhäisellä T3-vaiheen ruiskutuksella 
Fusarium homeita vastaan siihen hyväksytyllä valmisteella.    

Muut viljat:

T2-vaihe (lippulehtivaihe)

Käyttömäärät ja ajankohdat

ViljalajiKäsittelyajankohtaKäyttömäärä l/ha
Syys- ja kevätvehnäKorrenkasvun alusta kukinnan loppuun (BBCH 31-69)0,5 – 1,0 l/ha
Syys- ja kevätohraKorrenkasvun alusta kukinnan alkuun (BBCH 31-59)0,5 – 1,0 l/ha
RuisKorrenkasvun alusta kukinnan loppuun (BBCH 31-69)0,5 – 1,0 l/ha
RuisvehnäKorrenkasvun alusta kukinnan loppuun (BBCH 31-69)0,5 – 1,0 l/ha

ELATUS Era omaa joustavat tankkiseosmahdollisuudet. Se voidaan sekoittaa mm. Axialin® ja Moddus® -valmisteiden kanssa. Tarkemmat ohjeet tankkiseoksista löydät kasvinsuojeluoppaiden tankkiseostaulukoista. 

ELATUS Era  valmiste sisältää kahta eri vaikutustavan omaavaa tehoainetta, joilla ei ole esiintynyt ristikkäisresistenssiä keskenään. SOLATENOL™ kuuluu FRAC-ryhmään 7, SDHI-fungisidit, joilla riski resistenssin kehittymiselle on keskinkertainen-korkea. Protiokonatsoli kuuluu FRAC-ryhmään 3, triatsolit, joilla riski resistenssin kehittymiselle on keskinkertainen. Jotta resistenssin kehittymistä SDHI-fungisideja vastaan ehkäistäisiin, tulee ELATUS Era-valmistetta käyttää mahdollisuuksien mukaan ennalta ehkäisevästi.
Toistuva käyttö saman vaikutustavan omaavilla tehoaineilla lisää riskiä resistenssin syntymiseen, minkä vuoksi SOLATENOL–tehoainetta saa käyttää korkeintaan kerran kasvukaudessa. 

ELATUS Era valmistetta ei saa käyttää pohjavesialueella. 

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja -merkit

 

Viljelykokeet

Koetuloksia

ELATUS Era on ollut mukana Luken sekä Västankvarnin koetilan toteuttamissa neuvonnallisissa kasvinsuojelukokeissa 2016 ja 2017. Sitä on vertailtu vanhoja ja tunnettuja strobiluriini + triatsoli yhdistelmiä sekä 2017 myös muita uusia SDHI-tautiaineita vastaan. ELATUS Era on ollut molempina vuosina satotasoltaan kokeiden paras tautiaine.

Kevätohra 2017

ELATUS Era oli toistamiseen mukana neuvonnallisissa kasvinsuojelukokeissa 2017. Viljelykokeet toteutettiin jälleen kahdessa paikassa: Luken koeruuduilla Jokioisilla ja Västankvarnin koetilalla Inkoossa. Tällä kertaa kokeissa olivat mukana myös muut uudet SDHI valmisteet Ascra ja Librax, joten nyt aineita verrattiin vastakkain ensimmäistä kertaa ulkopuolisissa ja puolueettomissa kokeissa.

Tulokset puhuvat jälleen puolestaan ja ELATUS Era oli kokeiden paras tautiaine antaen suurimman sadonlisäyksen Jokioisilla ja toiseksi suurimman Inkoossa. Inkoon kokeessa ykköspaikka meni samaa Solatenol™ SDHI-tehoainetta sisältävän ELATUS Plus valmisteen ja Amistar Xtran seokselle, joten SOLATENOL näytti vahvuutensa viime kesän haastavissa olosuhteissa. 

Elatus Era

Elatus Era

Inkoon kokeessa erot sadonlisäyksessä ovat niin suuret ELATUS -valmisteiden hyväksi, että ne olivat tilastollisesti merkkittäviä. Sadonlisäys kaikilla aineilla käsittelemättömään verrattuna on ollut hyvin suuri joka kertoo kovasta tautipaineesta. ELATUS tuotteiden SOLATENOL tehoaineen voimakas ja kestävä teho pitää lehdet terveinä ja tuottavina haastavissakin olosuhteissa.

Tautiainekoe kevatohra - jokioinen 2017 sadonlisays kg/ha vs. kasittelematon

Elatus Era

Annoskoko on toki iso ja käyttöohjeen yläpäästä, mutta niin se on myös kilpailijoilla. Kun l/ha sijaan lasketaan auki annosten sisältämät tehoainemäärät, niin esim. Ascrassa on ollut SDHI-tehoaineita yhteensä 130 g/ha, kun ELATUS Eran vastaava SOLATENOL SDHI-tehoaine määrä on 75 g/ha ja ELATUS Plus kohdalla 50 g/ha. Tosin triatsoleissa protiokonatsolin kohdalla ELATUS Era sisältää 150 g/ha, kun Ascran määrä on 130 g/ha. ELATUS Plussan tankkiseos kumppani Amistar Xtra 0,5 l/ha taas sisältää triatsoleista vain syprokonatsolia 40 g/ha, mutta lisäksi strobiluriineista atsoksistrobiinia 100 g/ha. Vastaavasti Comet Pro 0,5 l/ha sisältää strobiluriinina pyraklostrobiinia 100 g/ha. Eri tehoaineiden määrät eivät ole aivan suoraan verrannollisia, mutta auttavat hahmottamaan aineiden annostusta pelkän l/ha vertailun tueksi.

Kevätvehnä 2016

Kevätvehnän tautiainekoe toteutettiin Jokioisilla 2016. Kokeessa mitattiin satotason lisäksi myös tautiaineiden tehon kestoa vehnän laikkutauteja vastaan. Alla olevassa kuvassa on mitattu tehokkuus DTR-lehtilaikkua ja ruskolaikkua vastaan 28 päivää ja 38 päivää ruiskutuksen jälkeen. Kuvasta näkyy että kaikki valmisteet ovat pitäneet suojan tauteja vastaan melko hyvin 28 päivän ajan. Tosin tautipaine ei myöskään ole ollut suuri, koska myös käsittelemättömässä kasvustossa yli 90% lippulehdestä on ollut puhdas.

Tilanne muuttuu kun ruiskutuksesta on kulunut 38 päivää. Tautipaine on kasvanut, koska käsittelemättömässä kasvustossa enää vain n. 25% lippulehdstä on puhdas taudeista. Myös muiden kuin ELATUS -valmisteiden tehot ovat alkaneet hiipua, kun vastaavasti ELATUS Era on pitänyt vielä yli 90% lippulehdestä taudeista vapaana. Myös jo viime vuonna käytössä ollut ja myös SOLATENOL™ -tehoainetta sisältävä Elatus Plus + Zenit yhdistelmä on säilyttänyt tehonsa 38 päivää ruiskutuksesta.

Kevätvehnän tautiainekoe Luke - Jokioinen 2016. Tehokkuus-% tauteja vastaan: DTR – lehtilaikku ja ruskolaikku % lippulehdestä – 28 ja 38 vrk ruiskutuksesta

Kevätohra 2016

Ohrakokeissa Jokioisilla ja Inkoossa 2016 ELATUS Era saavutti kärkipaikat suurimmalla sadolla. Taakse jäivät kaikki mukana olleet strobiluriini + triatsoli yhdistelmät sekä Inkoon kokeessa myös kilpaileva SDHI-valmiste. 

Tautiainekoe kevätohra – Luke - Jokioinen (kg/ha) 2016

Tautiainekoe kevätohra – NSL - Inkoo (kg/ha) 2016

Jos samoja kokeita tarkastellaan sadonlisäyksen kautta on Elatus Era ollut 12–15% parempi kuin paras strobiluriini + triatsoli yhdistelmä. Verrattuna heikoimpaan tautiaineyhdistelmään on sadonlisäys ollut 50 % suurempi tai Jokioisten kokeessa jopa lähes kaksinkertainen.

Tautiainekoe kevätohra – Luke - Jokioinen (kg/ha) 2016. Sadonlisäys kg/ha vs. käsittelemätön

Tautiainekoe kevätohra – NSL - Inkoo (kg/ha) 2016. Sadonlisäys kg/ha vs. käsittelemätön

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.

Olemme koonneet tälle sivulle ELATUS™ -valmisteen ja Solatenol™ tehoaineen esittelyvideot ja videon kasvitautien etenemisestä viljan lehden sisällä.

Suomenkielisen tektityksen saat päälle valitsemalla videon oikeasta alalaidasta tekstitykset -valikon

Jokainen lehti tekee töitä sinulle. Siksi on tärkeää suojata viljan lehdet kasvitauteja vastaan. Taudinaiheuttajat alkavat vahingoittaa kasvia heti iskeydyttyään sen lehdille. Aluksi suurin vahinko tapahtuu lehtien sisällä, jossa tautisienen rihmasto valtaa alaa ja ravinteita isäntäkasvin soluilta. Näkyvät oireet ilmestyvät vasta myöhemmin, kun osa vahingosta sadonmuodostukselle on jo tapahtunut.

Solatenol on uusi tehoaine viljan tautien torjuntaan. Ennen kuin uusi tehoaine ja valmiste saadaan markkinoille on kehittämikseksi ja testaamiseksi tehty työtä vuosien ajan.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.