Rikkakasvit perunalla

Ei rikkakasveja

Rikkakasveista on perunan viljelyssä monenlaista haittaa. Paitsi että ne vievät viljelykasvilta kasvutilaa, vettä ja ravinteita, ne myös aiheuttavat välillisiä ongelmia. Suuri määrä rikkakasveja pitää kasvuston pitkään kosteana, mikä hyödyttää mm. perunaruttoa, varsikuoliota ja harmaahometta. Eräät rikkakasvit ovat myös varsikuolion ja harmaahomeen isäntäkasveja, mikä edistää tautien etenemistä. Perunan sukulaiskasvit musta- ja kehtokoiso pitävät yllä perunan maalevintäisiä tauteja ja perunarutto iskee myös niihin.

Rikkakasvien torjunta

Rikkakasveja voidaan torjua maavaikutteisilla tai kasvien lehtiä polttavilla aineilla, joita käytetään ennen perunan taimettumista. Taimettumisen jälkeen käytettäviä aineita käytetään sen mukaan, miten peruna ja rikkakasvit kasvavat.

Boxer on maa- ja lehtivaikutteinen rikkakasvien torjunta-aine

Perunalla Boxer tehoaa maavaikutuksen kautta seuraavasti perunan siemenlevintäisiin rikkakasveihin:

  • Hyvä teho: ristikukkaiset rikkakasvit (peltoretikka, lutukka, peltotaskuruoho, rikkasinappi, rapsi/rypsi), pillike, matara, rautanokkonen, mustakoiso, lemmikki, pihatähtimö, peltoemäkki
  • Tyydyttävä teho: savikat, orvokki, maltsat, peippi
  • Heikko teho: sauniot, saunakukka, tatarlajit, unikko

Lehtivaikutuksen kautta se tehoaa mm. musta- ja kehtokoisoon sekä ohdakkeeseen ja valvattiin. Perunan taimettumisen jälkeen Boxer suositellaan käytettäväksi tankkiseoksena Titus™-valmisteen kanssa, mikä on teholtaan monipuolinen ratkaisu. Katso lisää: ”Valvatin ja ohdakkeen torjunta perunasta”   

Boxerin käytössä perunalla huomioitavaa:

  • Perunan lehtien on oltava kuivat: märkinä olleet perunan lehdet käpristyvät, mutta uusi kasvu on normaalia; ei vaikuta satoon
  • Boxerin tehoaine haihtuu herkästi, joten haihtumisen ehkäisemiseksi ja tehon varmistamiseksi ruiskutus tulee tehdä myöhään illalla, kun ilma on viileä ja aurinko ei lämmitä maan pintaa. Katso lisää ohjeita tuulikulkeuman välttämisestä: ”Pienempi…”
  • Ruiskutus viimeistään perunan 1-lehtivaiheessa (ei tosin vioita suureksikaan ehtinyttä perunaa)
  • Huom. myös Titus-valmisteen rajoitukset

Rekisteröidyt tavaramerkit:
® Syngenta Group Company: Boxer - ™ Corteva Agriscience: Titus

BOXER® + TITUS

  • Valvatin ja ohdakkeen torjuntaan perunalla
  • Tehoaa myös siemenlevintäisiin rikkakasveihin
  • Oikea ajoitus varmistaa tehoa

Rekisteröidyt tavaramerkit: ® Syngenta Group Company: Boxer - ™ Corteva Agriscience: Titus

Valvatin ja ohdakkeen torjunta perunasta

Boxer + Titus

Valvatin ja ohdakkeen torjunta perunasta

Zetrola on lehtivaikutteinen heinämäisten rikkakasvien torjunta-aine

Zetrola tehoaa mm. seuraaviin heinämäisiin rikkakasveihin: juolavehnä, hukkakaura, luoho, raiheinät, timotei, niittynurmikka, rikkapuntarpää, röllit, luoho ja kattarat. Teho kylänurmikkaan on vaillinainen.

Zetrola on hyväksytty käytettäväksi seuraavilla viljelykasveilla: sokerijuurikas, rehujuurikas, punajuurikas, peruna, herne, pavut, rypsi, rapsi, sinappi, pellava, puna-apilan ja punanadan siemenviljelykset, porkkana, parsa-, kukka- ja keräkaali, kylvö- ja istukassipuli, valkosipuli, omena, päärynä, herukat, vadelma, karviainen, mansikka, koristepuut- ja pensaat sekä koivun istutusalat.

Vahva kasvuunlähtö

Vahva kasvuunlähtö

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Vältä perunoiden homehtumista

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Suojaa perunahometta vastaan varhaisessa vaiheessa.

Vältä alternariaa perunoissa

Ehkäise Alternaria-taudin puhkeaminen perunoissa.