Wootan Hybridisyysohra
- Suuren satopotentiaalin omaava monitahoinen hybridilajike
- Vahva juuristo ja voimakas pensominen
- Suuri jyväkoko ja iso 6-tahoinen tähkä
- Vahva korsi, mutta tiheissä kasvustoissa ja kasvuston tasaamiseksi suositellaan Moddus -kasvunsääteiden käyttöä
- Aikainen puinti mahdollistaa esim. syysrapsin kylvön hyvissä ajoin seuraavalle satokaudelle
Kylvö
Wootan hybridisyysohran kylvö tehdään elokuussa, tai viimeistään syyskuun alun aikana. Jos kylvöille päästään elokuun puolivälissä ja sääolosuhteet ovat lämpimät, voidaan käyttää kylvömäärää 160 – 200 kpl/m2 siemeniä. Jos kylvö viivästyy syyskuun ensimmäiselle viikolle, suositellaan kylvömäärän nostamista yli 200 kpl/m2 tasolle. Syyskuun puolivälissä hybridisyysohran kylvämistä ei enää suositella tai kylvömäärän pitää olla yli 300 kpl/m2.
Kyntömuokkausta suositellaan jos hybridiohraa kylvetään ohran tai vehnän perään. Erityisesti syysohraa heti ohran perään kylvettäessä maahan kevytmuokkauksen tai suorakylvön jälkeen jäävä kasvijäte luo otollisen alustan kasvitaudeille, esim. verkkolaikkua voi tällöin esiintyä hyvinkin voimakkaana jo syksyllä.
Lannoitus
Syksyllä 30 kg N /ha (N,P,K,S ja hivenet) lannoitusrajojen maksimien mukaan. Keväällä 120 – 100 kg N /ha ympäristökorvauksen lannoitusrajojen mukaan. (Huom. Eloperäiset maat max 20 kg N /ha syksyllä Ympäristökorvauksen rajojen mukaan). Kevään lannoitus kannattaa tehdä heti kun se on mahdollista. Myös lannoituksen jakamista keväällä kannattaa harkita esim. 70% – 30% suhteessa
Tärkeää on huolehtia että mangaania saadaan tarpeeksi kasville ja varhaisessa vaiheessa. Sopiva ajoitus Esim YaraVita Mantrac 2l/ha annoksella on 3-4 lehtivaiheessa syksyllä.
Kevään lannoitus:
Ruotsissa suositellaan typpilannoituksen jakamista oraiden versomisen mukaan.
Versojen määrä talven jälkeen | % typpilannoituksesta keväällä heti kasvun alettu | % typpilannoituksesta myöhemmin keväällä |
---|---|---|
1-2 versoa | 70% | 30% |
3-6 versoa | 50% | 50% |
> 6 versoa | 30% | 70% |
Nyrkkisääntönä on että jos pää- ja sivuversoja vain 1-2, niin 70% typestä annetaan heti tukemaan versomista vielä keväällä, jos versoja on enemmän voidaan suurempi osa typestä säästää myöhemmäksi.
Syksyn kasvinsuojelu toimenpiteet
Kahukärpäsen ja kirvojen torjunta tarvittaessa 1-4 lehtivaiheessa (Esim. Karate Zeon 75-100 ml/ha). Kirvat voivat levittää kääpiökasvuviroosi virusta, joka aiheuttaa merkittäviä sadon menetyksiä niin syysohralla kuin muillakin syysviljoilla. Tuholaisten torjunta kannattaa yhdistää mangaani ruiskutuksena kanssa.
Rikkakasvit voidaan tarvittaessa torjua jo syksyllä Esim. Boxer 1,5 – 2,0 l/ha + 0,1 l/ha DFF annoksella. Käsittely tehdään ohran 0 – 2-lehtivaiheessa, kun kylvärivit ja ajourat alkavat näkyä. Samalla kertaa voidaan torjua myös kahukärpäset ja ajaa lehtilannoitteena YaraVita Mantrac Pro.
Lumihomeen torjunta Esim. Amistar + Proline annoksilla 0,4 l/ha + 0,4 l/ha. Torjunta kannattaa tehdä mahdollisimman myöhään, ennen kuin lumipeite muodostuu.
Keväällä: normaalit kasvinsuojelun toimenpiteet syysviljoille rikkakasvit, tautiaineet ja kasvunsääde
T0 - T1-vaihe. Esim. Biathlon 4D + Folicur Expert + Moddus Evo + YaraVita.
Moddus Evon käyttö varhaisessa vaiheessa (T0-vaihe pensomisen aikana) vahvistaa juuristoa sekä korren tyveä.
T2-vaiheessa Tautiaineet + kasvunsääde Esim. Elatus Era 0,5 – 0,75 l/ha + Moddus M tai Moddus Evo (tarvittaessa) + YaraVita.
Wootan Hybridisyysohra
- Suuren satopotentiaalin omaava monitahoinen hybridilajike
- Vahva juuristo ja voimakas pensominen
- Suuri jyväkoko ja iso 6-tahoinen tähkä
- Vahva korsi, mutta tiheissä kasvustoissa ja kasvuston tasaamiseksi suositellaan Moddus -kasvunsääteiden käyttöä
- Aikainen puinti mahdollistaa esim. syysrapsin kylvön hyvissä ajoin seuraavalle satokaudelle
Wootan puintia 31.7.2019
Wootan ohra talven jälkeen 18.3.2019
Wootan tähkällä 3.6.2020