Kahukärpäset tarkkailuun syysviljalohkoilla
Aikaisin tehty kylvö ja lämpimät säät altistavat syysviljan kahukärpäselle. Niiden tarkkailu tulee aloittaa heti kylvön jälkeen, mikä onnistuu kelta-ansoja käyttämällä. Kahukärpänen on pieni musta hyönteinen ja se on n. 3 mm pitkä.
Tuhot aiheuttaa kärpäsen toukka, joka syö kasvin kasvupisteen. Oireena on että nuorin lehti kuivuu, kun sen tyvi pureman vuoksi katkeaa. Vioitus johtaa kasvin tuhoutumiseen tai suureen häiriöön kehityksessä, kun kasvi menettää pääversonsa. Toukka pystyy pureutumaan vain 1-4-lehtivaiheessa olevaan oraaseen. Suuremmaksi ehtineeseen oraaseen se ei enää pysty. Aikuisen kärpäsen lento ja muninta edellyttävät +14 °C-astetta. Yleensä tuho alkaa pellon reunoista, joihin kärpäset tulevat ojan pientareilta.
Torjunta kohdistetaan aikuisiin lentäviin kärpäsiin, jotta ne eivät munisi kasvien tyviin. Torjuntapäätöksen tekoon kannattaa käyttää puolikkaita A4:n kokoisia kelta-ansoja, joita asetetaan 1 kpl/5 ha. Torjunnan kynnysarvo on kun ansaan tarttuu 5 kärpästä vuorokauden kuluessa.
Torjunnan ajankohta on syysviljan 1-2– lehtiasteella ja sopiva valmiste on Karate Zeon. Käyttömäärä on 0,075 – 0,1 l/ha. Karate Zeon paitsi tuhoaa aikuiset kärpäset, sillä on myös karkotusvaikutus eli kärpänen karttaa käsiteltyä kasvia.
Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit