Laita syysviljan rikkakasvit kuriin jo syksyllä

Kasvinsuojelu
Ruiskuta Boxer + DFF –seos syysviljan 0-2-lehtivaiheessa Spruta Boxer + DFF-blandningen i 0-2 bladstadiet av höstspannmål

Monet rikkakasvit, kuten leveälehtiset saunakukka, matara, peippi ja pihatähtimö (’vesiheinä’) sekä heinämäiset kylänurmikka (’juuriheinä’) ja luoho itävät jo syksyllä. Runsaasti esiintyessään ne kilpailevat tehokkaasti vedestä, ravinteista sekä tilasta syysviljan kanssa. Kun torjut rikkakasvit jo syksyllä, varmistat syysviljan talvehtimisen sekä kasvuunlähdön keväällä.

Torju rikkakasvit seoksella Boxer + DFF SC 500

Boxerin ja DFF:n tehoaineet ovat sekä maa- että lehtivaikutteisia. Ne muodostavat maan pintaan ohuen kerroksen, jolloin rikkakasvi joutuu pinnalle tullessaan tekemisiin niiden kanssa. Aineiden lehtivaikutus on parhaimmillaan rikkakasvien ollessa vielä pieniä ja kylänurmikka sekä luoho viimeistää niiden 2-3-lehtivaiheessa. Maavaikutus kestää useita viikkoja ja syksyn viileys pidentää tehoaikaa. Maan pinnassa oleva kosteus edistää aineiden tehoa. Teho jo taimettuneisiin leveälehtisiin rikkakasveihin näkyy viikon sisällä vaalentumisena ja käpristelynä ja heinämäisiin tummentumisena/punertavuutena.

Hyvän tehon saamiseksi maan pinnan tulee olla hienojakoista. Kokkareiden alle jää katvealueita, joista ruiskute ei tavoita sieltä ponnistavaa rikkakasvia. Runsas olkipeite heikentää tehoa, joten suorakylvölohkoilla rikkakasvien torjunta maavaikutteisilla aineilla ei ole suositeltavaa ellei kasvinjätteitä korjata pois huolellisesti. Myös hyvin runsas orgaaninen aines maassa heikentää tehoa. Lämpötila ei vaikuta tehoon.

Boxer + DFF –seos on pitkään käytetty keino rikkakasveja vastaan Tanskassa sekä Ruotsissa. Tähän astisiin kokemuksiin perustuen seos toimii hyvin myös Suomessa ja pellot ovat olleet puhtaita vielä keväällä. Näin ollen syysviljojen rikkakasvitorjunta ei häiritse yleensä samaan aikaan tapahtuvia kevätkylvöjä. Mikäli pellolle kuitenkin ilmaantuu saunakukkaa ja keväällä itäviä rikkakasveja, voi ne keväällä torjua vähän myöhemmin tehtävän kasvunsäädön ja lehtilannoituksen yhteydessä.

Tee näin

Boxer + DFF –seoksella torjut rikkakasvit syysvehnästä, -rukiista, -ohrasta sekä -ruisvehnästä. Käyttömäärä on Boxer 1,5-2 l + DFF 0,1 l/ha. Ruiskutus viljan 0-2-lehtivaiheessa, eli kun kylvörivit ja ajourat alkavat hyvin näkyä. Tarpeen tullen voit samalla ajokerralla tankkiseoksena torjua kahukärpäsen (Karate Zeon tai Decis). Myös YaraVita Mantrac Pro sopii seokseen, tosin se kannattaa ruiskuttaa myöhemmin kun oraassa on enemmän lehtiä.

Boxer + DFF –seoksen, niinkuin maavaikutteisten rikkakasviaineiden kanssa yleensäkin, ruiskuttamiseen suositellaan vähintään 75%:n tuulikulkeumanesto-suuttimia, eli karkeaa pisaraa. Haihtumisen ehkäisemiseksi lämpötilan tulisi olla korkeintaan 15 °C sekä maanpinnan kosteata. Suositeltava ruiskutusajankohta on myöhään iltapäivällä – illalla.

Boxer + DFF –seoksella ei ole jälkikasvirajoituksia. Syysviljan kylvö on tehtävä vähintään 2,5-3 cm:n syvyyteen. Etenkin syysohran lehtiin voi kosteissa ja lämpimissä oloissa sekä voimakkaassa kasvussa ilmaantua vaaleita laikkuja, etenkin jos seoksessa on hivenravinteita. Väriviat eivät vaikuta satoon.